czwartek 26 grudnia 2024
Tryb pracy DZIEŃ/NOC
czwartek 26 grudnia 2024
Tryb pracy DZIEŃ/NOC

TT Inter Cup. Zespół z Niemiec kolejnym rywalem Wametu

Fot. Wamet Dobry Wiązar Dąbcze
Szacowany czas czytania tekstu: 2 min

Niemiecki zespół ATSV Sebaldsbrück będzie rywalem Wametu Dobry Wiązar Dąbcze w ćwierćfinale europejskich rozgrywek TT Inter Cup o trofeum Klausa Hengesa. Spotkanie, które rozegrane zostanie w 2025 roku, odbędzie się w Niemczech.

W wigilijny wtorek organizatorzy TT Inter Cup przedstawili drabinkę fazy finałowej zmagań o trofeum Klausa Hengesa. O zwycięstwo w tych rozgrywkach powalczy pięć zespołów: ASC TT Raiffeisen Sarnthein (Włochy), ATSV Sebaldsbrück (Niemcy), TSG Zellertal (Niemcy), ASD TT Fortitudo Bolonia (Włochy) i Wamet Dobry Wiązar Dąbcze.

Zespół z gminy Rydzyna w ćwierćfinale zmierzy się na wyjeździe z niemieckim ATSV Sebaldsbrück. Jeśli ekipie z Dąbcza uda się pokonać swojego najbliższego rywala, to w półfinale zagra z dobrze sobie znanym ASC TT Raiffeisen Sarnthein z Włoch. Dotychczas z tym rywalem tenisiści stołowi Wametu Dobry Wiązar Dąbcze mierzyli się dwukrotnie i za każdym razem przegrywali.

Wamet Dobry Wiązar Dąbcze po raz drugi zagra o trofeum Klausa Hengesa. W sezonie 2022/2023 tenisiści stołowi z powiatu leszczyńskiego dotarli do finału tych rozgrywek, ulegając w finale niemieckiemu TUSEM Essen 2:3. Z tym samym rywalem gracze klubu z gminy Rydzyna przegrali także w fazie grupowej tegorocznej edycji TT Inter Cup.

Z sześciu ostatnich edycji TT Inter Cup, w których udział brali tenisiści stołowi Wametu Dobry Wiązar Dąbcze, najbardziej udany był sezon 2021/2022, w którym klub sięgnął po trofeum Trude Pritzi. Rozgrywki po raz pierwszy przeprowadzono w 1990 roku. W aktualnej, 35. edycji, startują zespoły z ośmiu krajów.

Pary ćwierćfinałowe:
ATSV Sebaldsbrück (Niemcy) – Wamet Dobry Wiązar Dąbcze

Pary półfinałowe:
ASC TT Raiffeisen Sarnthein (Włochy) – ATSV Sebaldsbrück (Niemcy)/Wamet Dobry Wiązar Dąbcze
ASD TT Fortitudo Bolonia (Włochy) – TSG Zellertal (Niemcy)

TVML NA YOUTUBE – SUBSKRYBUJ