Powstaje książka kucharska, która połączy tradycyjne wielkopolskie przepisy z historiami przekazywanymi od pokoleń. To efekt listopadowych spotkań uczniów Zespołu Szkół Technicznych CKZiU w Lesznie z podopiecznymi Klubu Seniora przy Stowarzyszeniu Pozytywka.
Uczniowie i seniorzy wspólnie odtwarzali oraz dokumentowali regionalne smaki w ramach projektu „Smaki pokoleń”, w ramach konkursu „Młodzi Obywatele – Aktywni dla Leszna”, realizowanego przez Stowarzyszenie Centrum PISOP. W trakcie spotkań podopieczni „Pozytywki” opowiadali o zwyczajach, które jeszcze niedawno były codziennością w wielkopolskich kuchniach.
Praktyczne warsztaty dały uczestnikom możliwość przygotowania regionalnych potraw, wymiany doświadczeń i stworzenia materiałów do przyszłej publikacji. Uczniowie spisywali przepisy na potrawy oraz fotografowali dania. W rezultacie powstanie książka kucharska. Książka kucharska ma być nie tylko zbiorem receptur, lecz także utrwaleniem kulinarnej tradycji regionu.
Obecnie trwają pracę nad jej zredagowaniem. Wspólne gotowanie w ramach projektu pokazało wartość dialogu międzypokoleniowego i udowodniło, że tradycje najlepiej pielęgnuje się razem.
Fot. Kacper Gimziński






