Wirus afrykańskiego pomoru świń ASF dostaje się do Wielkopolski! Przenoszony jest nie tylko przez dziki, ale też przez ludzi, którzy wyrzucają resztki żywności, takie jak zakażone mięsa, wędliny w przygodnych miejscach.
Choć dla ludzi nie jest on niebezpieczny, to dla trzody chlewnej stanowi śmiertelne zagrożenie. I nawet drastyczne zmniejszenie liczby dzików, czyli głównych nosicieli wirusa ASF, nie jest jedyną metodą powstrzymania epidemii.
Otóż w działania mające na celu zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się wirusa zaangażować muszą się nie tylko służby weterynaryjne i hodowcy, ale także osoby pracujące w branży skupu i przetwórstwa mięsa, jak i my – konsumenci.
“Apelujemy do wszystkich mieszkańców naszego województwa o świadomą profilaktykę. W Wielkopolsce
produkcja trzody chlewnej jest wyjątkowo intensywna i pojawienie się ASF w chlewniach naszego regionu
stanie się katastrofą ekonomiczną odczuwaną w całej Polsce. Wieprzowina stanowi bowiem znaczący udział
w konsumpcji przeciętnego Polaka. Jest też sztandarowym produktem eksportowym.” – apeluje Wielkopolska Izba Rolnicza.
W wystosowanym apelu, WIR wypisał również zasady, do których każdy rolnik ma się bezwzględnie stosować.
Źródła: https://powiat-leszczynski.pl/images/2019/ASF_WIR.pdf , Foto: pomorska.pl