Obowiązek zakrywania ust i nosa przez każdego w przestrzeni publicznej sprawił, że towarem pożądanym przez wielu są maseczki ochronne. Założenie ich użytkowania sprowadza się do maksymalnie jednego użycia i zutylizowania. Jednak czy tak musi być? Okazuje się, że istnieje kilka sposobów na skuteczną dezynfekcję.
Jedną metodą jest dezynfekcja maseczek za pomocą domowego piekarnika. Brzmi to dziwnie, lecz prawidłowe postępowanie z tymi przedmiotami może okazać się skuteczne. Cały proces odbywa się w oparciu o gorące powietrze. Należy włożyć maseczkę ochronną do piekarnika z włączonym termoobiegiem przy 70 stopniach (koniecznie w naczyniu żaroodpornym). Następnie wystarczy trzymać tam ją przez 30 minut. Należy pamiętać jednak, że tą czynność można wykonać zaledwie kilka razy, bo po pewnym czasie maseczka i tak ulegnie zniszczeniu.
Dodatkowo, można klasycznie użycie żelazka i pary wodnej. Wystarczy delikatnie przeprasować maseczkę przez około 10 minut. Interesującym sposobem jest również gotowanie maseczki w słoiku w garnku z wodą przez około 15 minut.